Blogok

ingatlan-jelzaloghitel

Jelzáloghitel, végtörlesztés tippek

Az ingatlanvásárlás legtöbb esetben nem készpénzzel történik. Ritka az amikor bárki is ki tud fizetni több 10 millió forintot. Ezért nyilván hitelhez kell folyamodni. Az ember ilyenkor már a fejét vakarja, és tudja hogy nem lesz egyszerű a dolog. Számok kavarognak az egyszerű laikus fejében, melyet egy-egy akár televízióban látott banki reklám még jobban meg is kavar. Szóval hitelre lenne szüksége Önnek is? Akkor olvasson tovább, segítünk egy kicsit mielőtt rossz döntést hozna.

Jelzáloghitelek, két fő típusa

Nagyon lényeges szempont, hogy a hitelkamat ebben az esetben fix vagy változó. Ha fix akkor az azt jelenti, hogy a teljes futamidő végéig rögzített, bár ennél a variációnál magasabb a kamat is, és persze a havi törlesztőrészlet is növekszik. Az előnye az hogy nem „kinder tojás” nem lesz kellemetlen meglepetés a futamidő közepén azzal, hogy változik a kamat.

A változó kamatozású jelzáloghitel – mint a neve is mutatja – változó kamattal bír. Nem annyira számítható abban az esetben ha 5 éves futamidő alatt szeretnénk felvenni ilyen hitelt. Viszont 5, 10 vagy nagyobb kamatperiódusú hitel esetében picivel jobban előre látható a változás. Illetve nem árt észben tartani azt az egyszerű tényt, hogy a rövid futamidejű változó kamatozású hitel nagyon nagy kamatkockázatot rejt magában.

Természetesen Ön dönt. Ennek fényében talán egy pár banki ajánlattal beljebb kerül a véglegeshez.

Nem teljes a kép.

Jelzáloghitel és végtörlesztésNagyon sok banki ajánlat az alacsony kamatszámokkal próbál ügyfelet szerezni. 2,3 -7% -os kamat. Az ember egy picit számol, és tényleg minimális havi részlet jön ki. De ez nem a teljes kép. Össze kell hasonlítani a banki ajánlatokat. Ez persze nem egyszerű és rengeteg időt vesz fel, amely munka és esetleg család mellett szinte lehetetlen. Nem árt egy szakértőt bevonni ilyen esetben. Meg kell találni azokat az apróbetűs részeket melyek nincsenek a reklámokban.
Figyelni kell a THM-re is. A THM megmutatja Önnek, hogy mekkora összeg visszafizetésére kell számolni – a hitel összegén felül.

Végtörlesztés

Ki tudja mit hoz a jövő. Épp ezért nem árt ha az ajánlatok vizsgálatánál megkeressük a végtörlesztésre vonatkozó részt. Ha nagyon “szakmai” nyelven íródik, nyugodtan kérdezzünk rá személyesen a banknál is. Természetesen az a fontos, hogy a végtörlesztés esetén milyen feltételeket, rosszabb esetben milyen szankciókat szab ki ránk az adott bank.

A pénzgyűrű az alábbiakat írja a végtörlesztésről:

“A végtörlesztés dilemmáját – mármint hogy kiszálljunk-e a devizahitelből, vagy sem – újabb követheti azok számára, akik a kiváltás mellett döntenek. Különösen a devizakölcsönt megtakarításból letudni kívánók kerülnek majd éles döntési helyzetbe. A tét a számukra óriási lesz: egy-egy rossz döntés nem csupán a korábbi (élet-, családi, megtakarítási) célok feladását eredményezheti, de jelentős anyagi veszteséggel is járhat.

A végtörlesztéshez célszerű minél könnyebben mozdítható pénzügyi eszközökhöz nyúlni. Ezek felbontása, felhasználása jár ugyanis a legkisebb veszteséggel – hívja fel a figyelmet Kovács Zsolt, az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója. Magyarország vezető életbiztosítójának első embere szerint különösen alkalmasak a végtörlesztési célú pénzfelszabadításra a rendkívüli kiadásokra félretett összegek, azon belül is minden, ami gyorsan, könnyen mobilizálható.

A hosszabb távra szóló megtakarítások felbontása viszont több okból sem szerencsés. Egyrészt ez jelentős veszteséggel járhat, hiszen minél kevésbé mobilizálható egy megtakarítási forma, hirtelen felszabadítása annál nagyobb költségekkel jár együtt, arról nem beszélve, hogy számos pénzügyi eszköz árfolyama jelentősen csökkent a válság nyomán. „Elég, ha csak arra gondolunk, ami a részvénypiacokon történt, és máris látható, hogy például egy nagyobb részvénytartalmú hosszú távú megtakarítás pénzzé tételén – amivel realizáljuk az árfolyamveszteségeinket – akár a teljes hitelnyereség is elmehet” – mondja Kovács Zsolt.

További hátránya a hosszú távú megtakarítás feltörésének, hogy ezzel a korábban kijelölt megtakarítási célokat veszélyeztetjük. Az ING Biztosító első embere szerint akár azt is érdemes megfontolni, hogy a hosszú távú megtakarítás felbontása helyett inkább forinthitelt vegyünk fel. Ezzel nem csupán a megtakarítási célnak nem kell búcsút inteni, de szerencsés esetben az adott pénzügyi eszköz a futamidő alatt generál olyan értéket, amely ellentételezi a hitelköltségeket. Mindemellett Kovács Zsolt szerint különösen fontos, hogy mind a végtörlesztési, mind az annak forrásait érintő döntés előtt kérjük szakértő pénzügyi tanácsadó segítségét.”

 

Szólj hozzá

Az e-mail cím nem lesz publikus.

Ingatlan összehasonlítás

Összehasonlítás (0)