Blogok

ingatlan-vasarlasi-tippek-c

3 ingatlanvásárlási tipp mindenkinek…

Az ingatlanvásárlás mindig kemény dió. Utánajárás, utána olvasás, banki ajánlatok böngészése, ingatlanközvetítő irodák ajánlatainkat átnézése. Rengeteg idő és főleg energia a végleges kiválasztása. Ha otthon vagy üzlethelyiség vásárlás előtt áll mindenképp hasznos lehet a lenti 3 ingatlanvásárlási tipp.

Hosszú vagy rövidtáv a cél. (első tipp)

Nem mindegy, hogy milyen időintervallumra szeretnénk vásárolni ingatlant. Ha egy rövidebb üzleti vállalkozásba fogunk, vagy nem tervezzük a vásárolni kívánt otthonban leélni életünket (például későbbi költözés miatt) akkor mindenképpen olyan ingatlant vegyünk aminél nem kell további költekezésbe kezdenünk. Azaz nem kell felújítási díjat fizetnünk, vagy külön parkolóhelyre (vagy annak kialakítására) költenünk. Természetesen egy olyan ingatlan ahol szinte minden rendben van drágább lehet, de mindenképpen megéri akkor ha az így megemelkedett ár nem lesz több a vételár + felújítási árral.

Rezsiköltség (második tipp)

Egy picit hosszabb ingatlanvásárlási tipp következik, de mindenképp lényeges lehet. A rezsiköltség sokszor az ingatlankeresés közben elsikkad a jelentéktelen adatok közé. Pedig fontos lehet, főleg ha a megvásárolni kívánt ingatlanban szeretnénk leélni életünket. Társasházak esetén érdemes a közös költség díjának kérdését is megvizsgálni, esetleg beszélni a ház képviselőjével ez ügyben. Nyilván nem fog számszerű adatokat mondani, de azt biztos elmeséli, hogy mik a tervek a jövőre nézve (szigetelés, ablakcsere program, kátrányozás a tetőn, avagy a parkolóhelyek felújítása).

Nagyon hamar meg lehet figyelni, ha valami nincs rendben. Roppant kellemetlen ha beköltözés után szembesülünk az átlagon felüli közösköltséggel. Nem mellesleg ha kérdezősködünk, és eközben már alapból is magasnak ítéljük a költséget, az utalhat arra, hogy valami nincs rendben a közösséggel.

Amennyiben fiatal, vagy középkorúként költözne új ingatlanba, érdemes a korfelosztást is figyelembe venni. Hatalmas gondokat okozhat később a generációk közötti különbségek is. De maradjunk még egy picit a költségeknél, hiszen nem csak a közösköltség létezik. Meg kell vizsgálni a szigetelést, az ablakok állapotát, minőségét, és persze fajtáját is. Egy régebbi fa nyílászáró rosszabb szigetelési képességekkel van felruházva, mint egy dupla üvegfalú műanyag ablak. Télen a fűtésszámla jelentősen növekedhet a rossz, vagy gyenge szigetelés miatt. A társasházak esetében sokat számít mindemellett, hogyha nagyjából középszinten tudunk lakáshoz jutni. Ez szintén télen lehet nagyon megtérülő. A szomszédok „körbefűtik” a lakást, így Önnek kevesebb lesz ismét a kiadása.

Az áramfogyasztás is kérdés. Ebben az esetben a lényeg, hogy mikor lett felújítva a vezetékrendszer. Illetve az áramszolgáltató meddig biztosít „lehetőséget”. Amennyiben az átlagnál jobban gépesített, és ezáltal több energiafelvevő eszközt szeretnénk otthonunkba érdemes megnézni, hogy a jelenlegi rendszer megfelel vagy sem ennek a terhelésnek. Ha nem számolni kell azzal, hogy nem kevés idő lesz, és persze pénz mire megfelelő szintre kerül az áramellátás.

A környék is számít (harmadik tipp)

Valójában mindegy, hogy milyen ingatlantípust szeretnénk megvenni. Lehet az lakópark, társasház a belváros közepén, vagy akár családi ház a külvárosban. Szánjunk rá egy-két napot, és sétáljunk a környéken, figyeljünk kik jönnek-mennek. Nyilván az a lényeg, hogy ne egy „maffia” vidékre költözzünk. Ha picit bátrabbak is vagyunk akkor nyugodtan kérdezzünk meg a környéken élőket is. A kérdés az legyen, hogy miért szeretnek itt lakni. Arról szinte mindenki tudna mondani pár szót, hogy mi a rossz a környéken. Az viszont nehezebb, hogy mi a jó.

Az ingatlanvásárlás mindig nehézkes, és sokszor későn jön rá az ember, hogy kihagyott „pár lépést” a vásárlás folyamán, mely erősen rombolja a későbbi – főleg hosszútávú – terveket.

+1 ingatlanvásárlási tipp

Megannyi mindenre kell figyelni, van aki listát készít erről, van aki elveszik a részletekben, még más elsiklik felettük. Kérjen bátran segítséget, az ingatlanközvetítő szakemberek minden apró, vagy nagyobb dologra egyaránt figyelnek. Természetesen hiba lenne azt mondani, hogy ez ingyenes. Sokan nem akarnak „plusz költséget” az ingatlaniroda bevonásával. Aztán a vásárlás után mégis jön az ismert mondat „be kellett volna vonni egy szakértőt”. A spórolás nem ér meg annyit, hogy utána egy életre olyan otthonban éljünk ami nem felel meg 100%-ban az igényeinknek.

Szólj hozzá

Az e-mail cím nem lesz publikus.

Ingatlan összehasonlítás

Összehasonlítás (0)